Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tomajmonostora

 

Tomajmonostora község Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszafüredi kistérségében található. Tiszafüred felől Tiszaderzsen vagy Tiszaszentimrén át a Kunhegyes felé vezető úton jutunk a településre.

 

A régészeti leletek arra utalnak, hogy Tomajmonostora helyén már a kora középkorban állt település. A tomaji monostor már a XI. század közepén is létezhetett, így az egyik legrégibb magyarországi bencés monostornak tekinthető. A község nevével először 1219-ben a Váradi Regestrumban találkozunk. A település birtokosai voltak többek között az Orczy és a Borbély család, később pedig az Almásy, a Csanádi, a Magyari, a Korda és a Szapáry család is. Tomaj valószínűleg a tizenöt éves háború idején pusztulhatott el, de később újratelepült. 1946-ban megalakult Tomajmonostora önálló község.

Az Alföld legszárazabb vidékén található a falu, ennek ellenére az itt élő emberek számára elsősorban a mezőgazdaság jelenti a megélhetést.

 

A lerakó a telepü­lés lakott részétől délnyugatra, kb. 100 m-re helyezkedik el, ma már mezőgazda­sági művelés alá vont területek között. A telephelyen 1970-es évek elejétől kezdő­dően folyt szilárd hulladék-elhelyezés nem szervezett mó­don. Ez a tevékeny­ség 2005. második feléig folyt. A poten­ciális növényzet már f^M nagyrészt belepte a hulladékkupacokat.

A lerakón található hulladék mennyisége kb. 10 760 m3. Az elmondások és a helyszí­ni szemrevételezés szerint jellemzően települési szilárd hulladék, ezen belül háztartási és közterületi hulladékok lerakása történt.

 

Tomajmonostora település területe az érzékeny területi kategóriába tartozik. A terüle­ten a feltáró fúrások talajvízminta szulfát- és nitrát tartalma kismértékben megha­ladja a „B" szennyezettségi határértéket, nitrát tartalma 13,7-szeresen és a szulfát tartalma is meghaladja a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, beleértve a toxikus nehézfémek értékeit is, nem érik el a vonatkozó határértéket.

 

Tomajmonostora község honlapja