Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tiszacsege

 

Tiszacsege város Hajdú-Bihar megyében a balmazújvárosi kistérségben, Polgártól 20 km-re dél-délnyugatra, Tiszafüredtől 20 km-re északkeletre található.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park északnyugati kapujában fekvő közel 5000 főt számláló Árpád-kor település neve a Csege, honfoglalás kori magas tisztséget betöltő személynévből alakult ki. A település kedvező földrajzi fekvése miatt már a korai középkorban fontos tiszai átkelőhely volt, a 15. században a mezővárosi rangot is elnyerte. Az egységes morfologiájú település középpontjában a Tisza-part, Balmazújváros, Egyek felé vezető három út elágazása környékén az egykori egyutcás ófalu található. Vasúti kapcsolata Tiszafüred és Nyíregyháza irányában biztosított.

 

A hulladéklerakót 1970. években a vá­rostól keletre, kb. 150 m távolságra található anyaggödör feltöltése céljából hozták létre. A Tiszacsege Kommu­nális Szolgáltató Szervezet végezte a városban keletkező, jellemzően települési szilárd és inert típusú hulladékok lerakását. Ipari tevékenységből származó hulladék nem kerül a lerakóra. A lerakó területén, de gátrendszerrel elkülönítve szennyvíziszap elhelyezés folyt. A lerakón található hulladék mennyisége kb. 52 700 m.

 

Tiszacsege a fokozottan érzékeny területi kategóriába tartozó település. A vizsgált területen a feltáró fúrásokból vett talajvízminta nitrát tartalma 18,0-szeresen, a szulfát- és foszfát tartalma pedig meghaladja a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, beleértve a toxikus nehéz­fémek értékeit is, meg sem közelíti a vonatkozó határértéket. 

Tiszacsege város honlapja