Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tiszaszentimre

 

Tiszaszentimre község Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszafüredi kistérségében, a Tisza-tótól keletre, Tiszafüredtől 14 km-re délre, Abádszalóktól 10 km-re északkeletre fekszik. Közúton Tiszafüred vagy Kunhegyes felől közelíthető meg, vasútállomása a Karcag–Tiszafüred vonalon van.

 

A település ősi múltjára utal, hogy itt 1870-ben bronzkori karpereceket, vésőt és egy feldolgozatlan érctömböt találtak. A falu nevét a templom védőszentjéről kapta, így feltételezhető, hogy a település csak Imre herceg szentté avatását követően, 1136-ban keletkezett. Oklevelekben először 1325-ben említették, Zenthemreh alakban. A környéken birtokai voltak többek között a Zákány, a Bornemissza és a Borbély családnak is.

A szolnoki vár 1552-es eleste után török fennhatóság alá került. Ezután a település többször elpusztult, de pár éven belül újra benépesedett.

Tiszaszentimre további fejlődésére nagy hatással volt a Karcagot Tiszafüreddel összekötő vasút, amit 1896-ban adtak át. Legnagyobb népességét 1949-ben érte el, 3949 fővel. A település 1995-ben alkotta meg önkormányzati címerét és zászlaját is.

 

A lerakó  1998-2006 között üzemelt. A lerakott hulladék mennyisége kb. 10.400 m3. A hulladék 100 %-ban lakossági. A lerakó üzemel­tetője Takács András, a településen heti rendszerességgel gyűjtik a háztartási szemetet, a Tiszafü­redi regionális Hulla­déklerakó megnyitá­sa után a hulladékot oda fogják szállítani.

 

Az érzékeny területi kategóriába tartozó település. A területen a feltáró fúrások talajvízmintájának szulfát tartalma 4,3-szeresen, nitrát tartalma pedig kismértékben meghaladja a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, beleértve a toxikus nehézfémek értékeit is nem érik el a „B" határértéket.

 

Nagyon magas a talajvíz oldottanyag tartalma (só), elektromos vezetőképessége, klo­rid, nátrium és összes keménység értéke, ezekre a komponensekre az együttes rendelet nem ad meg határértéket.

 

A 20/2006. (IV.5.) KvVM rendelet alapján a tárgyi lerakó végleges rekultivációját ja­vasoljuk.

 

Tiszaszentimre község honlapja