Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Szihalom

 

Szihalom község Heves megyében, a füzesabonyi kistérségben található az Alföld északi peremén, Egertől 20 kilométerre délre. Az Eger-patak, illetve a Rima-patak mellett fekszik, sík vidéken, termékeny kötött talajon.

 

A rekultivációra tervezett hulladékle­rakót 1988-ban a községtől kb. 70 m távolságra található sóderbánya-gödör a feltöltéseként hozták létre. A lerakó a köz­ségben keletkezett te­lepülési szilárd és inert típusú hulladé­kok elhelyezésére szolgált. A gödörben elhelyezett hulladék alsó szintje egyes he­lyeken jellemzően 1 m mélyen helyezke­dik el, máshol eléri a 4 m mélységet is. 2005-ben a Községi Önkormányzat megtiltotta a további hulladékbe-hordást a szeméttelepre.

 

Geodéziai felmérésünk és helyszíni bejárásunk során azt tapasztaltuk, hogy a szemét­lerakásra kijelölt gödör megtelt, a hulladék további elhelyezése a felszínen folytatódott és felső szintje helyenként 1 m magasságot is elér. Ugyanakkor nemcsak a kijelölt 0124/2 hrsz-ú területet érinti, hanem a környező területekre is kiterjed, valamint a bevezető föld­út mentén is található rendszertelenül lerakott szemét. Megjegyzendő, hogy a teljes terület egy részén a potenciális növényzet megtelepedé­se fedezhető fel. A hulladéklerakón felhalmozódott hulladék kb. 31 735 m . A telephely közelében, at­tól 50 m-re folyik a Rima-patak.

 

Szihalom település területe a fokozottan érzékeny területi kategóriába tartozik. A vizsgált területen a feltáró fúrások talajvízminta szulfát-, nitrát- és foszfát tartalma meghaladta a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, beleértve a toxikus nehéz­fémek értékeit is, nem haladja meg a vonatkozó határértéket.

 

Szihalom község honlapja