Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Poroszló

 

Poroszló község Heves megyében, a Füzesabonyi kistérségben található. Észak felől az M3-as autópályáról a 33-as főközlekedési úton, Miskolc felől Mezőkövesden át Borsodivánka felől, vagy délről a 4. számú főútról, Karcagnál Tiszafüred felé fordulva érhető el, illetve vasúton a Debrecen-Tiszafüred-Füzesabony vonalon.

 

Poroszló ősi település a Tisza jobb partján. Már Anonymus is említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt, a poroszlói Földvár alatt táboroztak. A község 1445-ben mezővárosi rangot kapott.

A községháza műemlék-jellegű épület, a falu központjában helyezkedik el. A Graefl család kastélyát , -mely szintén község éke-, felújították, így már vendégfogadásra is alkalmas. Poroszlón látható néhány az ezeréves tölgyfákból. A falu Tájháza, a régi népi mesterségeket és a falusi élet egy-egy pillanatát mutatja be egy eredeti nádtetős parasztházban.

 

A lerakó 1970.-2006 júniusig üze­melt. A lerakott hul­ladék mennyisége kb. 14.960 m3. A hulladék 100 %-ban lakossági. A telephelyen 1970-es évek óta fo­lyik hulladéklerakás. 2006 június 30.-a óta hulladék lerakás nem történt. A hulladékot a Tiszafüredi Regio­nális hulladéklerakó­ra szállítják.

A lerakó kör­nyezetében a nitrogénformák (nitrát, nittit; ammónium) mind megtalálhatók megemelke­dett szinten a talajvízben. Az ammónium a Cl kármentesítési határértéket, a nitrát a szennyezettsége határértéket meghaladó mennyiségben van a talajvízben jelen. Emellett kiemelkedően magas a talajvíz szulfáttartalma is szinte valamennyi fúrásban, amihez ha­sonló a hidrogénkarbonát-ion eloszlása is, valószínűleg a lerakott kommunális szennyvíz hatása. Tekintettel arra, hogy a talajvíz anion tartalma a lerakótól mért távolsággal foko­zatosan csökken, a hatás bizonyítottnak tekinthető. A talajvíz szerves szennyeződését mutatja a kémiai oxigénigény változása, mely szintén egyértelműen a lerakóhoz közeled­ve egyre növekszik. Mint látható, a nehézfémek esetében esetlegesen kiugró, a szennye­zettsége, sokszor a kármentesítési határértéket is meghaladó koncentrációkat észleltünk, ami a helyi adottságoknak megfelelően kisebb nagyobb koncentráció-emelkedésekkel jártak. A térség talajvizeire jellemző az arzéntartalom, de a többi nehézfém kiugró értéke veszélyes hulladékok jelenlétére utal.

A kémiai elemzések alapján egyértelműen kimutatható a lerakó talajvízre gyakorolt jelentős káros hatása. A kis szivárgási sebességek miatt ugyanakkor a lerakó szennyező hatása csak a lerakótól számított néhány 100 m-es térrészre terjed ki." Idézet a Szakértői vélemény a Poroszlói Kommunális Hulladéklerakó Teljeskörű Környezetvédelmi Felül­vizsgálatából.

 

A 20/2006. (IV.5.) KvVM rendelet alapján a tárgyi lerakó végleges rekultivációját ja­vasoljuk. A szennyeződés terjedésének a megállítása érdekében függőleges lezárás java­solt.

 

Poroszló község honlapja