Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Négyes

Négyes község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Mezőkövesdi kistérségben található. Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye határán fekszik, Miskolctól 70 kilométerre délre.

A község neve a négyes számra vezethető vissza. Négy határ, négy község (Borsodivánka, Szentistván, Tiszabábolna, Poroszló), tágabb értelemben négy megye (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szolnok, Hajdú, Heves) találkozásánál fekszik. A legvalószínűbb elnevezés: a községi utak négyes elágazása után kapta a nevet.

A környék már az őskor óta lakott volt, ezt bizonyítják azok a régészeti ásatások, amelyek bronzkori leleteket hoztak felszínre. A honfoglaló magyarok községet alapítottak a Tisza mellett. Első írásos említése 1331-ben történik. A törökök felégették, ez után sokáig pusztaság volt. A török kiűzése után települt be újra. Lakói állattenyésztésből és földművelésből éltek.

 

A lerakó  1970-2002-ig üzemelt. A lerakott hulladék mennyisége kb. 30.000 m3. A hulladék 100 %-ban lakossági. A telephelyen 1970-es évek óta fo­lyik hulladéklerakás. 2002 óta hulladék le­rakás nem történt. A 20/2006. (IV.5.) KvVM rende­let alapján a tárgyi lerakó végleges rekul­tivációját javasoljuk.

 

Négyes község honlapja