Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tiszaörs

 

Tiszaörs község Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszafüredi kistérségében, Tiszafüredtől délkeletre.

 

A régészeti leletek tanúsága szerint a magyarok már a honfoglalás korában megszállták Tiszaörs környékét, s ott tartósan meg is telepedtek. Az itt letelepedett honfoglalók szórványos és kevert szláv, avar és bolgár népességet találtak. Az Örs elnevezés a hét honfoglaló magyar törzzsel együtt beköltözött, és a magyarok katonai segédnépeként ismert három kabar törzs egyikét jelölte.

Először 1292-ben említik a falut, amikor Örsi Imre - akinek utóda nem volt - az egri püspökségre hagyományozza. Közigazgatásilag ekkor Heves megyéhez tartozott.

1570-es években elpusztult, majd a 18. században végrehajtott soros falukialakítás, ekkor már korszerűbb építési anyagokból egységes stílusban épült újjá. A nagy telkek, az utcás, soros elrendezés szinte kínálta a lehetőséget az azonos telekelrendezéshez, s az egységes stílusú házhomlokzatokhoz. 1876. évben Heves tiszafüredi járásához nyer besorolást, ahová 1950-ig tartozott, ekkor Szolnok megyéhez csatolták.

1971. január 1-től Tiszaörs-Tiszaigar települések közös közigazgatási egységgé váltak, majd 1977. április 1-től Nagyiván település is csatlakozott.

1991. december 1-től a társközségek ismét önálló közigazgatást kaptak, így a közös tanács megszűnt.

 

A telephelyen 1980-as évek eleje óta tart a hulladékle­rakás egy a falutól távolabb található gödör feltöltéseként. A lerakóra történő hulladékelhelyezés nem szervezett mó­don történt 2006. jú­nius 30-ig. A műszaki véde­lem nélküli hulladék­lerakónak nem volt üzemeltetője, a hulladékbehordás sem ellenőrzött,    területe nem volt zárt, a hulladékokat a közeli közútról bárki behozhatta, és a terület valamely pontján lerakhatta. A lerakón jelenleg található hulladék mennyisége kb. 17 470 m3. Összetételét tekint­ve települési szilárd hulladék, ezen belül háztartási és közterületi hulladékok.

 

Tiszaörs település területe a kevésbé érzékeny területi kategóriába tartozik. A terüle­ten a feltáró fúrások talajvízmintájának szulfát tartalma 5,4-szerese a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, így a toxikus nehézfémek értéke sem éri el a „B" határértéket.

 

Tiszaörs község honlapja