Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tiszaderzs

 

Tiszaderzs község Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszafüredi kistérségében, Tiszafüredtől délnyugatra, Abádszalóktól északkeletre, a Tisza mellett fekvő település.

 

Derzs már a honfoglalás után nem sokkal benépesült. Első ismert birtokosai a Tomaj nemzetség tagjai voltak, majd a 14. században rajtuk kívül még a Szalók, a Derzsyek, a Losonczy, Kun és Pásztói valamint a Péntek (Cserőköz-puszta)és Borbély családok is birtokot szereztek itt. A Péntek család tiszaderzsi birtokait 1796. december 13.-án kelt perirat szerint elveszítette. A török hódoltság alatt a település kétszer is elnéptelenedett; 1566-ban a második tatár betöréskor, majd 1590-ben, de mindkét alkalommal hamarosan visszatelepült.

A Rákóczi szabadságharc alatt a környéken folyó harcokban újra néptelenné vált, 1711-1712-ben népesedett be újra. A 20. század elején Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Tiszai felső járásához tartozott.

 

A szeméttelep a község délkeleti ré­szén létesült. A mű­szaki védelem nélküli hulladéklerakó terü­letén 1940-es évek óta folyik települési szilárd és inert típusú hulladékok elhelye­zése. Ez a tevékeny­ség 2006. június 30-ig tartott. A lerakón helyenként 0,5-1 m magas hulladékkupa­cokat lehet felfedez­ni. A lerakón található hulladék mennyisége kb. 16 300 m3.

 

Tiszaderzs település területe a felszín alatti víz állapota szempontjából a kevésbé ér­zékeny területi kategóriába tartozik. A területen a feltáró fúrások talajvízminta szulfát tartalma meghaladta a „B" szennyezettségi határértéket,  nitrát tartalma 18,3-szeresen meghaladja a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, így a toxikus nehézfémek értéke sem kifogásolható ez még változhat.

 

A talajvízmintákról általánosan elmondható, hogy magas az oldottanyag tartalom (só), elektromos vezetőképesség, klorid és összes keménység értékei, ezekre a kompo­nensekre az együttes rendelet nem ad meg határértéket. 

Tiszaderzs község honlapja