Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tiszabura

 

Tiszabura község Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszafüredi kistérségében található, a Tisza folyásirányának bal partján fekszik. A község története a régmúlt időkbe nyúlik vissza, első írásos emléke 1301-ből való.

 

A mai település elődje feltehetőleg a korai Árpád-korban jött létre, habár az első középkori oklevél csupán 1331-ben említi Bwra alakban. A községhez tartozó Pusztataksony elnevezését Taksony fejedelemről nyerte. A 14. században egy Cenk nevezetű cseh vitézt említenek a források a terület földesuraként. Ekkortájt épült egyhajós, csúcsíves – román és gótikus stílusjegyeket is magán hordozó, ma műemléki védettséget élvező – temploma.

A középkori gazdaság és demográfia jellegzetességeiből kifolyólag rendkívül alacsony népességi adatokat jegyeztek fel a történetírók. A másfél évszázados török korszak és az azt lezáró felszabadító hadjáratokban a település lakossága rendkívül megcsappant, Taskony szinte teljes egészében elnéptelenedett.

A Rákóczi-szabadságharc idején, Rabutin császári generális hadai vonultak át a községen, s a szerb felkelők a falut földig rombolták. A település majdnem három évtizedig pusztán állt, s csupán 1737-38-tól – a környező településekről való beköltözők révén – indult újra az élet. 1876-ban a kiegyezés utáni közigazgatási reform keretében Bura, Heves megyébtől Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez, a tiszai járásba került.

 

A   lerakó   1970-2000 között üzemelt. A  lerakott  hulladék mennyisége kb. 26.400 m3. A  hulladék   100 %-ban lakossági. A lerakó üzemeltetője a Községi önkormányzat volt, a területet 2000-ben a Pál-Bükkös Bt. Tervei alapján rekultiválták.

 

A kevésbé érzé­keny területi kategóri­ába tartozó település. A területen a feltáró fúrásokból vett talajvízminta általános vízkémiai komponensei és a toxikus nehézfémek értékei nem haladják meg a „B" szennyezettségi határértéket, a szulfát és nitrát tartalma meghaladja a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, így a toxikus nehézfémek értéke sem éri el a vonatkozó határértéket. A fúrások talajvizéről általánosan elmondható, hogy magas az oldottanyag tartalom, elektromos vezetőképesség, klorid és nátrium értékei. Ezekre a komponensekre az együt­tes rendelet nem ad meg határértéket.

 

A 20/2006. (IV.5.) KvVM rendelet alapján a tárgyi lerakó végleges rekultivációját ja­vasoljuk. 

Tiszabura község honlapja