Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tiszabábolna

 

Tiszabábolna község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a mezőcsáti kistérségben, a megye délkeleti részén, a Borsodi Mezőségben fekvő tiszamelléki település. Borsodivánka 12,5 km, Mezőkövesd 28 km, Ároktő 15 km, távolságra található. Tiszabábolna (korábban Mezőbábolna) első írásos említése 1215-ből való Bobona néven

 

A hulladéklerakó a falu határától északra kb. 600 m távolságra mára mezőgazdasági művelés alá vont területek kö­zött található. A lera­kót az 1970-es évek­ben egy anyaggödör feltöltéseként hozták létre, ami 2002. de­cember 31 -ig üze­melt. A kb. 4 m mély telephely a község­ben keletkező telepü­lési szilárd és inert hulladék elhelyezésé­re szolgált. A szemét­telep területén egy dögkút is üzemelt az elhullott állati tetemek elhelyezésére. A hulla­dék-elhelyezést 2002. december 31. után Tiszabábolna Község Önkormányzata megtil­totta. Az érintett szeméttelep kb. 4000 m2 területére lerakott hulladékokat földdel részle­gesen letakarták. Helyszíni bejárásunk során azt tapasztaltuk, hogy az egykori szemétte­lep területét mostanra benőtte a helyi növényzet.

 

A szeméttelep területén egy 2000-ig elhullott állati tetemek elhelyezésére szolgáló dögkút is található. A lerakó területén kb. 20 000 m hulladék van letakarva.

 

Tiszabábolna a kevésbé érzékeny területi kategóriába tartozó település. A vizsgált területen a feltáró fúrások talajvízminta szulfát- és ammónium tartalma meghaladja a „B" szennyezettségi határértéket, ammónia- és nitrát tartalma kismértékben meghalad­ta a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, így a többi toxikus nehézfémek értéke sem haladta meg a „B" szennyezettségi határértéket. 

Tiszabábolna község honlapja