Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Tard

 

Tard község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a mezőkövesdi kistérségben, a Bükk hegység déli lábánál, a Bükkaljai dombság területén helyezkedik el. A település szoros kapcsolatot tart fenn az Alfölddel és a Bükkel, ez a két nagy tájegység határozza meg domborzatát, állatvilágát és növényzetét.

A 3-as főúttól 4 km-re található; típusa: szalagtelepülés. A Kaptárkövek és a Tatárdomb a határában fekszik; a Bükki Nemzeti Park peremvidékén, 15 km távolságban két horgásztó és 25 km távolságban a Tisza-tó található.

 

A honfoglalás után a terület az Örsúr nemzetség birtokába került. Az Árpád-korban királyi tárnokok lakták, akárcsak a szomszédos, azóta elpusztult falut, Tárnokbálát, avagy Bálát. A falu első említése 1220-ból való, Thord néven fordul elő. A XIV. században Diósgyőrhöz, majd Cserépvárhoz tartozott. A török hódoltság idején többször elpusztul, a 17. század végén, a török kiűzésével párhuzamosan települ be újra.

 

A község határá­ban található felha­gyott homokbányát annak partfalától kezdve töltötték fel a községben keletkező szilárd hulladékok­kal. Az így kialakított telephelyen 1991. óta történt hulladék­elhelyezés. A lerakó­tól E-i irányban 1996-tól szennyvíz­iszap-elhelyezés va­lósult meg, mely a község csatornaháló­zatának bevezetésé­vel (2004.) megszűnt. A bánya ezen a felszínén ezután megtelepedett a potenciális növényzet. A lerakott hulla­dék a felszíntől kb. 4 m mélységben található. Az önkormányzat által létrehozott földgát a hulladék szabályozatlan, szél általi terjedését akadályozza meg. A 2003. évi szennyvíz­beruházás során kitermelt nagy mennyiségű földet a depóniák letakarására használták fel. A hulladékgödör megteltével annak felszínén folytatták a hulladéklerakást. A kb. 2 m magas depóniák nagy része jelenleg nincs lefedve. A tevékenység a telephelyen 2006. jú­nius 31-ével megszűnt.

 

A lerakón található hulladék mennyisége kb. 21 200 m . A lerakó a községben kelet­kezett települési szilárd és építési-bontási hulladékok elhelyezésére szolgált. A lerakó közelében folyik a felszíni vizeket összegyűjtő Tardi-patak. Tard az érzékeny területű kategóriába tartozó település. A területen a feltáró fúrások az 1. sz. fúrásban (10,0 m) nem érték el a talajvizet. A 2. sz. fúrásból vett talajvízminta foszfát és arzéntartalma kismértékben meghaladta a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens, így a többi toxikus nehéz­fém értéke sem érte el a „B" határértéket.

 

Tard község honlapja