Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Szomolya

 

Szomolya község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a mezőkövesdi kistérségben, az Északi középhegység lábánál elhelyezkedő bükkaljai falu. Mezőkövesdtől 12 km-re és Egertől 18 km-re található. A falu területén sok kőzetréteg fellelhető, a falu határában egy homokbánya és egy terméskő bánya is megtalálható. Az egész falu egy völgyben terül el a Kánya-patak két oldalán. Ha egy kicsit délebbre megyünk Mezőkövesd irányába, akkor néhány kilométer megtétele után az alföldre emlékeztető sík részen találjuk magunka. Ha észak felé haladunk Noszvaj, majd Eger irányába, akkor egy dombos, hegyes részre érünk. Szomolya gazdag helynév anyaggal rendelkezik: Barát lápa, Bordahegy, Csecs Lyuk, Cseres, Deber tető, Derék hegy, Felső rét, Galagonyás, Gyűr, -oldal, -tető, Mács alma, Méti hegy, Pazsag, Vénhegy… 

 

A településen már több mint egy évezreddel ezelőtt is éltek emberek. A falu határában található a kaptárkő. Régészeink azt tartják, hogy a népvándorláskori emberek urnatartói vagy áldozati fülkéi voltak. Szomolya nevével már a XIII. században találkozhatunk a bélháromkúti (Bélapátfalva) cisztercita apátság építkezésének okirataiban. Korabeli feljegyzések szerint már az 1300-as években jelentős volt a szőlőművelés Bükkalján, de általánossá a XVI. század végétől, a XVII., XVIII. században vált. A bort mind a bel-, mind pedig a külföldi (Lengyelország) piacokon jól lehetett értékesíteni.

 

A szeméttelep Szomolyától nyugatra-délnyugatra fek­szik, régi kőfejtő melletti kb. 3-4 m mély völgyben. A te­lephelyen a települé­sen keletkező szilárd hulladékok elhelye­zése történt 1999-ig. A korábban lerakott hulladékon mára megtelepedett a po­tenciális növényzet. 1999-től a tiltás elle­nére továbbra is folyt nagyrészt inert hulla­déklerakás a feltöltött völgy felszínén. Az összes (figyelembe véve a növényzet által benépesített részt) hulladék mennyisége kb. 25 200 m3. A lerakott hulladék összetétele települési szilárd és inert típusú.

 

Szomolya település területe az érzékeny területi kategóriába tartozik.

A vizsgált területen két feltáró fúrás létesült kb. 10 m mélységig. A fúrások nem mé­lyültek talajvízig.

 

A 20/2006. (IV.5.) KvVM rendelet alapján a tárgyi lerakó végleges rekultivációját ja­vasoljuk.

 

Szomolya község honlapja