Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
  - Abádszalók
  - Besenyőtelek
  - Borsodiványka
  - Bükkzsérc
  - Egerfarmos
  - Egerlövő
  - Kunhegyes
  - Mezőkövesd
  - Mezőnagymihály
  - Mezőnyárád
  - Mezőtárkány
  - Nagyiván
  - Négyes
  - Poroszló
  - Sály
  - Sarud
  - Szihalom
  - Szomolya
  - Tard
  - Tiszabábolna
  - Tiszabura
  - Tiszacsege
  - Tiszaderzs
  - Tiszadorogma
  - Tiszafüred
  - Tiszaörs
  - Tiszaszentimre
  - Tiszavalk
  - Tomajmonostora
  - Újlőrincfalva
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Sály

 

Sály község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Mezőkövesdi kistérségben található a Bükk hegység déli lábánál, a 3-as főúttól 6 kilométerre egy festői völgyben.

 

Sály és környéke a bronzkor óta lakott vidék. A falu körüli domb- és hegytetőkön máig egykori romok, föld- és kőépítmények maradványai látszanak vagy sejthetőek. Az országnak ezt a vidékét, amelyet a Nyárád- és az Eger-patak ölel körül honfoglaláskori hagyományaink Örsúr földjeként tartják számon.A vidéket az Örsúr nemzetség Váraljai ága lakta. A falu határában állt egykor Váralja település, melyet az itt végzett ásatások is alátámasztanak. Az Örsúr nemzetség leszármazottainak nemzetségfői központja Sály határában, a Lator-patak forrásától (amelyet ma is Vizfőnek neveznek) körülbelül háromszáz méterre levő hegy tetején azonosították. Sály nevét az oklevelek 1348-ban említik először.1596-ban, Eger elestekor Sály is a török pusztítás áldozatává vált, akik felégették a falut.

 

A hulladéklerakó a település E-i hatá­rában helyezkedik el, a közüzemű víztermelő telepektől távol ugyan, de a vízadó forrás folyása men­tén. A hulladéklera­kót egy felhagyott kőbánya feltöltése­ként hozták létre kb. 1975-től. Ezt a tevékenységet 2006. június 30-ig folytat­ták. Mostani állapot szerint a felszíntől kb. 5,5 m magas hul­ladékdombok találha­tók a telephelyen.

Jelenleg a lerakón található hulladék mennyisége kb. 47 140 m3. A lerakott hulladék jellemzően települési szilárd hulladék, háztartási eredetű és inert hulladék.

Sály a fokozottan érzékeny területi kategóriába tartozó település.

 

A vizsgált területen a feltáró fúrások talajvíz minta általános vízkémiai komponensei és a toxikus nehézfémek értékei sem haladják meg a „B" szennyezettségi határértéket, foszfát tartalma kis mértékben meghaladja a „B" szennyezettségi határértéket. Egyéb vizsgált komponens értéke, beleértve a toxikus ne­hézfémeket is nem érik el a vonatkozó határértékeket.

 

A 20/2006. (IV.5.) KvVM rendelet alapján a tárgyi lerakó végleges rekultivációját ja­vasoljuk.

Sály község honlapja