Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hírek, aktualitások
Kép- és videótár
Konzorciumi tagok
Rendezvények
Letöltések
TUDÁSTÁR
  - Mi a rekultiváció?
  - Mi a hulladék?
  - Mi a szemetelés?
  - Miről árulkodik a szemét?
  - Melyek a hulladékokkal foglalkozó szervezetek?
  - Melyek a lakossági hulladék fajtái?
  - Mi az űrszemét?
  - Mi az a lakossági elektromos és elektronikai hulladék?
  - Miért fontos az e-hulladék begyűjtése?
Elérhetőségek
Közzétételi kötelezettségek
Közbeszerzések

 

Mi a rekultiváció?

Az emberi beavatkozás miatt elpusztult természeti környezet, különösen növényzet tudatos helyreállítása talajjavítással, ültetéssel. Forrás:Wikipédia

A műszaki védelem nélküli, megtűrt állapotú szeméttelepeket mielőbb rekultiválni kell. Rekultiválásra leginkább két módszer jöhet számításba.

Egyik lehetőség szerint a regionális hulladéklerakó vonzáskörzetében lévő szeméttelepeket fel kell számolni, és anyagukat a regionális hulladéklerakóban kell elhelyezni.

Másik lehetőség a nagyobb szeméttelepek helyben rekultivációja, de ez azért hátrányos megoldás, mivel a szeméttelep csak felső műszaki védelmet kap. Ez az eljárás a régi agyagbányák feltöltése során kialakult szeméttelepek rekultivációjára alkalmazható leginkább. A homokbányák feltöltésével kialakult települési szemétgyűjtőket - mivel nincs természetes altalaji agyagréteg védelmük - környezetvédelmi szempontból indokolt felszámolni. 

Fontos szempont a szeméttelepek felszámolásánál az, hogy az uniós csatlakozás után földterületeink felértékelődnek. A szeméttelepek által elfoglalt földterületek a hulladék eltakarítása után megfelelő rekultivációval ismét értékessé tehetők. Azokat a műszaki védelem nélküli szeméttelepeket, amelyek regionális lerakókként működtek, működnek, a lerakott hulladék nagy mennyisége miatt helyben kell rekultiválni egy-egy környezeti hatástanulmány és rekultivációs terv alapján.